Placa base

La placa base és un circuit imprès en la qual es connecten totsb els components.

Coses a tenir en compte:
     –     La computadora no pot funcionar sense placa base.
     –     Amb la placa base rompuda no es pot detectar cap error de cap dispositiu, és la placa base qui comunica amb certs codis quin dispositiu falla.
     –     Només es poden connectar a la placa els  components compatibles. És la placa base la que determina la compatibilitat i les possibilitats d’expansió.

1. Formats:Exercici: cerque tota la informació.

AT:

ATX:
Font ATX, Caixa ATX, placa ATX 305x244mm, es va imposar al mercat al 1997. No només presenta un canvi de dimensions sinó que presenta una millora en la seva distribució dels elemnts millorant el flux de calor al exterior.
 P5K Deluxe/WiFi-AP

l_00036180

 Components de la placa base:
A les primeres plaques base havia xips encarregats de gestionar les comunicacions entre el diferents components de l’ordinador. Tot aquest gesti’o ha estat centralitzada en dos North chipset i South chipset.El chipset nord s’ocupa del control de memòria, control de rellotge, control dels busos del sitema entre altres coses.

El chipset:

 

El chipset sud s’ocupa de la gestió dels diferents ports de comunicació, control de la targeta de so integrada, busos perifèrics (PCI, AGP, …)

En definitiva tot el que suposa una intercomunicació entre diferents components del PC és gestionat per el chipset.

Connectors per processadors i memòria:
Per al microprocessador té al que s’anomena socket (zócalo). En funció del socket podem col·locar un processador o un altre. No sempre ha estat socket, durant certs anys s’utilitza slots (ranures).

Busos i ports de comunicació:

Un bus és un canal que comunica dos o més dispositius per el que circulen dades,adreces i senyals de control (instruccions…).
Un port és més simple, és un canal entre dos dispositius per el qual circulen dades.
A vegades es confonen (BUS o PORT USB?, BUS o PORT AGP?). Per evitar confusió parlem de ranures i connexions externes.

Ranures (Slots) d’expasió:

ISA: Industry Standard Architecture.
Va arribar a funcionar a 8MHz amba 16 bit.
És la ranura negra que hi és a la part baixa de la placa, fa anys que no s’integra a les plaques.

PCI: Peripheral Component Interconnect.
Introduït a l’any 1993 per Intel, permet la interconexió de fins a 10 dispositius.Hi ha dues versions una que funciona amb 32 bit del bus de dades, 33MHz i altre que funciona a 63 bit, 66MHz (2.1). Funcinen amb 32 bit per el bus d’adreçament.
És la ranura blanca que hi ha damunt la ISA (o a baix del tot si no hi ha ISA)

AGP: Accelerated Graphics Port.
Va aparèixer a l’any 1997 per satisfer els alts requeriments de transferèncie de dades de les targetes gràfiques. Les plaques només incorporen un port AGP, és de color marron. Funciona a 66MHz a 32bit (2x, 4x, 8x).

PCX PCI-X PCI-E: PCI Express.
És el substitut natural del PCI i AGP, va aparèixer al 2004 i utilitza una transmissió en sèrie entre 1 i 32 canals (16x són 16 canals). El probleme fonamental del PCI és que en introduir més d9un dispositiu hi havia una disminució d’ample de banda del bus. El PCI-X fa una connexió punt a punt (com un switch) entre els dispositius PCI-X i el sistema.

 

Les connexions externes del PC:

El port sèrie: Connector DB-9, utilitza el chip UART (Universal Asynchronus Receiver/Transceiver), pot arribar fins a 115Kb/s segons el mode de transmissió (8250, 16450, 16550, 16750). Tradicionalment identificats com COM i COM2.

El port paral·lel: Connector DB-25, transfereix un byte complet per cada cicle de rellotge, Identificat com LPT1 pot funcionar entre 150KB/s i els 2MB/s en funció del mode (compatible, byte, bidirecconal, EPP y ECP).

El bus ESB (Universal Serial Bus): Disposa de 4 pins, Ground, TX, RX i +5V, va aparìxer al 1993 i la versió 2.o pot arribar a 480MB/s. Es poden connectar fins a 127 dispositius en un mateix connector (mitjançant un HUB), òbviament l’ample de banda es reparteix.

El bus Firewire:dissenyat per Apple que va estandarditzar-ho amb la IEEE 1394, es tracta d’un bus sèrie que pot arribar fins a 400MB/s i es poden connectar fins a 63 dispositius.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: